Átlátszó hátterű kép készítése, figura körbevágása

 

 

Az alábbi leírás az ingyenesen beszerezhető Gimp rajzprogramhoz készült. Ha nincs éppen Photoshopunk, akkor  ezzel a programmal is megoldhatjuk a dolgot. A letöltéséhez és elindításához itt találsz infókat >>  (új ablakban nyílik).

Ha pl. egy személyt vagy más dolgot akarunk kivágni egy fotóról, akkor nyissuk meg a képet Gimppel, majd Fájl >> Exportálás másként, (ezzel a funkcióval lesz elmentve más formában a képünk) ahol a png fájlkiterjesztést válasszuk, vagy az új név megadásánál a név végére írjuk szóköz nélkül azt hogy .png.

Aztán kattintsunk a Menüben: Réteg >> Átlátszóság >> Alfa-csatorna hozzáadása (de ez lehet, hogy alapból aktív). Majd az eszköztáron válasszuk ki a radírt, és a radírozáshoz a nekünk megfelelő ecsetformát – célszerű a teli folt alakút, nem a homályos szélűt. A radír méretét is változtathatjuk.

 

Aztán radírozzuk körbe a meghagyni való alakot. Körülötte átlátszó lesz. Kicsit gyakorolni kell, mire rááll a kéz a radírozásra, de közben nagyítani is tudunk a képen.

A shift-et nyomva tartva és az egér bal gombjával hosszabb vonalakban is radírozhatunk, amivel gyorsabban fogunk haladni. Ha kész, akkor: Fájl >> Exportálás.

Ha ezt a körbevágott alakot rá akarjuk tenni egy háttérre, nyissuk meg a háttérnek szánt képet – pl tájkép vagy bármi más – a Gimppel, majd húzzuk bele asztalról a png-t. Így 2 réteget kapunk. Alul a háttér, fölötte a kivágott figuránk. Az eszköztáron van méretezés, a Rétegek, csatornák, útvonalak ablakban pedig egymás alá-fölé tudjuk helyezni a rétegeket.

Ha tovább akarunk dolgozni vele, akkor xcf-be mentsük. Ha kész, Fájl >> Exportálás másként jpg-be, vagy png-be.

 

 

 

Ha tetszett oszd meg!: