Szöveg képre szerkesztése

 

Ahhoz, hogy feliratot szerkesszünk egy képre, – idézetekhez, Facebook borítókhoz, posztokhoz vagy más célból, tökéletesen megfelel a Gimp nevű ingyenes rajzprogram. Rengetegféle funkciója van, és ha valaki jól ismeri, profi dolgokat is művelhet vele. 🙂

Először is telepítsük ezt a rajzprogramot. Pl. az origo.hu szoftwerbázis oldaláról tudjuk letölteni: http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/gimp-2816.html

Itt válasszuk ki a megfelelő operációs rendszert. Aztán indítsuk el a letöltött install fájlt.

Miután feltelepítettük és megnyitottuk a Gimpet, akkor bejön a fő ablak, és mellette két kis ablak: Eszköztárak, és Rétegek, csatornák, útvonalak.

Érdemes először beállítani, hogy egy ablak legyen az egész: Felső menü >> Ablakok >> Egyablakos mód.

Ha van egy adott képünk, amire szöveget a karunk tenni, akkor először válasszunk színt a színtárból, ami a betű színe lesz. Érdemes olyan színt választani, ami elüt a kép színétől. Az eszköztár ablakból válasszuk ki a fekete A betűt, ami a szövegdobozt jelöli. Ekkor az Eszközár részen betűtípus, méret, igazítás stb. közül választhatunk. Írjuk rá a szöveget a szövegdobozzal a képre.

 

 

Ha jó helyen van, a betű, a méret és az igazítás is megfelelő, akkor elmenthetjük a képünket: Fálj >> Exportálás. A Mentés, az a rajzprogram saját xcf nevű fáljba történő mentést jelenti, és ez még nem kép, hanem egy nyers fájl, amit nem lehet megnyitni, csak magával a Gimp programmal, ha tovább akarjuk szerkeszteni.

Éppen ezért ha még nem fejeztük be a képet, vagy később is fel szeretnénk használni, akkor nyugodtan mentsük el xcf ben is és jpg-ben is. Xcf-ben később lehet módosítani a szövegdobozban lévő szövegen: méretén, típusán, igazításán, színén és más tulajdonságán.

 

 

 

 

Ha tetszett oszd meg!: